Influensavaccinet är här

Vinterns influensavaccin kom igår till Frankrike

Vacciner mot säsongsinfluensa är nu tillgängliga på apotek runt om i Frankrike – och kommer att vara gratis att gravida kvinnor för första gången.

Det   är inte obligatorisk, men rekommenderas för personer över 65 år och de med t.ex. hälsofrågor som lung-, hjärt-eller njurproblem eller diabetes.

I år har förteckningen över prioriterade grupper också utvidgats till att gravida kvinnor och personer med fetma.

Dessa prioriterade grupper få kostnadsfria vacciner och kostnaden för att träffa en sjuksköterska blir också kostnadsfritt. De berörda kommer att få brev med posten att bjuda in dem för att få detta.

Regeringens mål är att vaccinera  75% av befolkningen i riskgrupperna, men bara 56% av personer över 65 år vaccinerades förra året.

Andra som vill ska vaccineras kommer att få betala cirka € 6 för dosen och några euro för en sjuksköterska att ge injektionen.

När man hämtat ut vaccinet från apoteket, ska vaccinet förvaras i kylskåp tills din det ska användas. Vissa företag kommer att erbjuda vaccination till  sina anställda på arbetsplatsen.

Vaccinet skyddar mot de vanligaste stammarna av influensa, som drabbade 2,5 miljoner människor i Frankrike förra året. Förra vintern året blev 1300 personer  inlagda på sjukhus med svår influensa och 312 dog.

Årets vaccinationskampanj pågår fram till 31 januari.