Fransk affärsman vill betala alla kommande burkaböter

foto;wikimedia
Foto Wikimedia    Affärsmannen och miljonären Rachid Nekkaz  har inrättat en fond på en miljon euro  för att betala böter för kvinnor som väljer att bära den fulla islamiska slöjan i länder, som Frankrike,men även alla andra länder där det är mot lagen att göra det offentligt.
Rachid Nekkaz, 38, en fastighetsmäklare affärsman baserad i Paris, reste till Belgien på onsdag för att betala 100 euro för två kvinnors böter i det första fallet i landet sedan lagen antogs där. Samma dag betalade han en 75 € böter för en kvinna i nordöstra franska staden Roubaix.

Trots detta initiativ, ogillar Nekkaz av slöjan. ”Hur kan en kvinna verkligen integrera eller hitta ett jobb om hennes ansikte är dolt”, frågade han sig. Nekkaz har lanserat en rättslig prövning i både Frankrike och Belgien att han hoppas att vidta för att Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.Nekkaz hävdar hans handlingar tillsammans med insatser från andra föreningar har tvingat en förändring i Frankrike, där han tror polisen är nu mindre angelägna om att ålägga böter, och i stället tar de kvinnor till förhör.


Nekkaz, som planerar att stå som en oberoende kandidat i nästa års franska presidentvalet, har stöd av vissa kvinnogrupper som kämpar mot den franska lagen. Men affärsmannen har kritiserats av vissa sammanslutningar som anklagar honom för att utnyttja situationen för egen politisk vinning.  Föreningen president Lisa Citar säger Nekkaz använder frågan för att locka uppmärksamhet i media före sin president bud nästa år. Hennes grupp kritiserar också till honom som en man, försöker att kämpa för vad Citar säger är i grunden en feministisk orsak.  Hon menar vidare att Nekkaz försöker manipulera kvinnor. Han anklagar politiker för att vara opportunistiskt – men det är han också själv. Han utnyttjar denna fråga för att få som presidentkandidat  få uppmärksamhet i media.