Att köra bil i Frankrike

För dig som ska köra bil i frankrike kan det vara bra att känna till vilka regler som gäller angående  körkort, fortkörning, körning och alkohol samt om du har med din egen bil.

Lägsta ålder i Frankrike för att köra bil är 18 år. Förare måste ha ett giltigt körkort och vara 18 år eller äldre. Lägsta ålder för att köra skoter eller motorcyklar varierar
Angående mopeder gäller följande (
cyclomoteurs ) Om man har en motor under 50 cc är åldergränsen  14 år och föraren måste ha en speciell försäkring för att framföra mopeden .

Regler & förordningar
 • Frankrike har högertrafik
 • Det är obligatoriskt att bära fram bilbälte och bak (om monterad)
 • Det är obligatoriskt för alla barn upp till 10 år att sitta i baksätet på en bil och använda bilbälte eller vara fastspänd i en ordentlig barnstol. Endast vuxna och barn från 10 år får sitta i framsätet
 • Mobil mobiltelefoner får inte användas under körning utom med en ”handsfree”-systemet ( OBS BÖTER)
 • Det är obligatoriskt att ha med i bilen körkort , bil registreringspapper samt försäkringshandlingar. Dessa måste vara originalhandlingar, spara kopior separat
 • Tredje parts försäkring är obligatorisk
 • Körning med lyset på under dagtid är valfritt.

Varningstriangel och skyddsjacka

Enligt lag måste det finnas i beilen en röd varningstriangel och en väst med hög synlighet. I händelse av vägstopp måste föraren måste sätta på sig en skyddsjacka innan man lämnar bilen, och placera varningstriangeln 30 meter framför bilen som  varning till  annalkande trafik. Underlåtenhet bötfälls.

 • Triangeln måste uppfylla EU-normer, bevis som är stämpeln E 27 R
 • Den höga synlighet plagg måste uppfylla EU-normer EN 471 eller EN 1150 , för att i överensstämmelse med EU-direktiv 89/686/EEG
 • Mer information från Sécurité Routière: Klicka här (på franska) Här finns även en bild på västen som måste finnas i bilen

Väjningsplikt

Vid stadstrafik eller i ett samhälle, gäller högreregeln – priorité à Droite – om inte annat anges på skyltar. Detta gäller även i fallet med en liten sidoväg in i en stor landsväg.

Fotgängare

Fotgängare har företräde framför bilar när de passerar en väg, förutsatt att de visar en tydlig avsikt att passera (ett steg framåt eller hand gest). Gäller ej om övergångsstället är mindre än 50 meter bort. Om man innehar franskt körkort och undlåter företräde till  fotgängare kan man förlora fyra poäng från sin licens och betala böter.

 • För mer information från Service Public: Klicka här (på franska)

Cyklar

Cyklar får svänga till höger på rött ljus, om skyltning anger det är tillåtet. Cyklister kan färdas mot trafiken på enkelriktade vägar i områden där hastigheten är begränsad till 30 km / h, såvida det inte finns en skylt som anger det är inte tillåtet.

Hastighetsbegränsningar och väglag

Hastighetsbegränsningar Om inte annat markeras med skyltar:

 • Autoroute (riksväg / motorväg system / motorväg system): 130 km/t  när det regnar. Många delar av det franska nationella vägnätet har minskat hastighetsbegränsningar till 90 eller 110  för att minska föroreningarna. Dessa områden är tydligt märkta med skyltar hastighetsgräns
 • Motorvägar: 110 km/t och 100  när det regnar
 • Två körfält vägar eller enskilda vägar körfält åtskilda av en ö: 110 km / t och 100  när det regnar
 • Regionala vägar: 90 km /t och 80 när det regnar
 • Tätbebyggt område (städer och byar): 50 km /t
 • Vid dålig sikt (mindre än 50 m) : 50 km / t

Obs : Hastighetsbegränsningar i Alpes-Maritimes (06) minskades under 2009 till 110 km / h på motorväg (A8) som del av en utsläppsbegränsande åtgärd: detta kan införas i andra avdelningar.

Använda Autoroute i Frankrike

Det AutoRoute vägsystemet är avgiftsfritt att betala med flera företag som äger ringer för en viss region. Autoroutes Frankrike är en portal för alla franska avgiftsbelagda företag. Priset på en vägtull visas vid ingången till porten. De flesta vägavgifter kan betalas kontant, med kreditkort eller via ett abonnemang.

 • För en fullständig förteckning över de företag och de områden som de hanterar med länkar till deras webbplatser: Klicka här

Hastighetskameror

Den franska regeringens webbplats Sécurité Routière publicerar regelbundet uppdateringar om placering av fasta övervakning radar hastighet .

 • För positioner i fasta och mobila radar och kameror: Klicka här (på franska)
 • För positioner med fast radar: Klicka här (på franska)
 • För frågor om hur hastighetsmätning kameror och straffet fungerar systemet: Klicka här (på franska)
 • För information från privatägda hemsida Controle Radar om fortkörning sanktioner: Klicka här

Varningsskyltar kan placeras mellan en och två kilometer från den första radar i stället för den traditionella avstånd 400m. Flera fasta och mobila hastighetskameror placeras inom denna zon.

Väglag

Bison Futé (webbplats på engelska) är det officiella franska nationellt centrum för information om väg-och trafikförhållanden.

 • För realtidsdata om olyckor, avstängda vägar eller andra oväntade problem för alla områden i Frankrike: Klicka här (på franska) eller Klicka här (på engelska)
 • Tel : 0826 022 022 (utanför Frankrike: +33 892 687 888)

Vägmärken

 • För komplett lista över alla vägskyltar i Frankrike och vad de betyder: Klicka här (endast på franska)
Bränsle: Bensin och diesel

Bensinstationer säljer diesel ( gazole ) och blyfri bensin ( väsen) i 95 och 98 oktan. Många lager bensin / LPG (gasol, GPL på franska). Många bensinstationer har automatiska pumpar för betalning med kreditkort (vissa är kort manövreras endast).

En förare anses vara bilkörning under påverkan av alkohol / rattfylla / köra berusad i Frankrike, om alkohol  i blodet är lika med eller överstiger 0,5 gram per liter (g / l) .

 • Om alkoholhalten i blodet innehåller 0,5 g / l  till 0,8 g /  kan straffet bli böter samt förlust av sex punkter
 • Om  alkoholhalten är över 0,8 g / l  kan man få två år i fängelse, böter, förverkande av fordonet, samt tillfällig indragning av licensen eller förlust av sex poäng
 • Om  alkoholhalten överstiger den lagliga gränsen, och en närvaro av förbjuden narkotika (läkemedel) upptäcks, kan påföljden bli tre års fängelse samt böter
 • Om en förare orsakar en olycka under körning berusad, höjs bötesbeloppet radikalt
 • Om en förare orsakar allvarlig fysisk skada eller begår vållande till annans död (en offret avlider till följd av förarens agerande) kan påföljderna bli tio års fängelse och böter på upp till 150.000 €
 • En förare som vägrar att ta utandningsprov, kan ställas inför ytterligare sanktioner.

Obs : Om en körkortsöverträdelse har begåtts och punkter/prickar från det franska körkortet  måste tas bort, och personen är  bosatt i Frankrike med hjälp av ett EU-eller utländska körkort måste det bytas ut mot ett franskt körkort (om möjligt).

Parkering

Parkering mer än 24 timmar på samma plats är förbjudet (såvida det inte är en långtidsparkering anläggning).

 • Parkeringstillstånd : Betal-parkeringsautomater kan köpas i en tobaksaffär ( Tabac )
 • Felparkeringsavgifter : böter kan betalas med check eller med en sk ”TIMBREtillgängligt via tobaksaffär ( Tabac ). mot uppvisande av kvitto som bevis på betalning
 • Handikapparkering : Bilar parkeras på funktionshindrade utrymmen måste visa EU parkeringstillstånd – den funktionshindrade skall ha  parkeringstillståndet väl synligt i fönstret.

Parkering för handikappade

Bilar parkerade på platser märkta för personer med funktionshinder måste visa EU parkering märket i fönstret. Den EU Parkeringstillståndet är ett standardiserat Europeiska gemenskapens funktionshindrade personens parkeringstillstånd som ger parkering rättigheter till badge innehavare i alla uppfyller europeiska länder – ett kort utfärdat i ett land är giltigt i ett annat.

Fordonsskatt

Fordonsskatten krävs inte för privat begagnade bilar. Beskattning krävs för kommersiella fordon.

OLYCKOR

I händelse av en olycka ringa polisen (tel: 17). En ambulans kommer inkallas vid behov. Alla inblandade måste fylla i en olycks rapport och byta försäkringdetaljer ( skall alltid medföras i bilen).

KÖRKORT

EU-och EES körkort är giltiga i Frankrike. Men om man är bosatt och skriven i frankrike permanent  måste man ha franskt körkort

Internationella körkort (IDL) åtföljs av ett giltigt utländskt körkort (icke-EU-eller EES) godtas i Frankrike.
Men när tillståndshavaren har varit bosatt i landet under ett år körkortet blir ogiltigt.
Om ett utbytesavtal finns med det utfärdande landet det
bytas ut till ett franskt under det första året av uppehållstillståndet. Om det inte finns något avtal om utbyte föraren ta ett nytt körkort i frankrike för att kvalificera sig för ett franskt körkort.

Nya regler gäller från 1 januari 2010 varför vi rekommenderar de som är bosatta i Frankrike att kontakta Transportstyrelsen i Sverige för utbyte av ditt svenska körkort till ett franskt!