Förbjudet med heltäckande slöja 1 April

Fabbio Wikimedia

Fabbio Wikimedia

Alla som bär en heltäckande slöja i Frankrike på allmän plats efter 1 April bryter mot lagen och bestraffas med böter. detta är kontentan av den nya anti-slöjlagen.  Det spelar ingen roll om de är franska medborgare, invandrare bosatta eller Saudiarabiens turister på Champs-Elysées: kvinnor kommer inte att tillåtas bära heltäckande slöjor på gatorna i Frankrike längre. Denna vecka började en annonskampanj för att medvetande göra detta faktum.  Formuleringen i texten är målmedvetet neutral. ”Denna nya lag är oerhört symbolisk men det kommer bara påverka en minoritet,” uttalar man sig från regeringen

Idag bär ungefär 2000 kvinnor burka i Frankrike.  Frankrike vill ha en sträng åtskillnad mellan religion och stat.  Enligt den nya lagen, om en kvinna vägrar att avslöja hennes ansikte på en offentlig plats, kommer hon att bli ombedd att lämna platsen. Skulle hon vägra kan det leda till åtal. I de fall en statligt anställd får problem med detta ska dom ringa polisen. Polisen ska då köra en identitetskontroll på fullt beslöjad person. Om kvinnan vägrar att ta av sig burkan under identitetskontroll, kommer hon att tas till en lokal polisstation. Om kvinnan går med på att visa sitt ansikte kommer hon kallas till förhör till lokal domstol som kan föreslå en enkel medborgarskap kurs eller utdöma böter på upp till 150 euro.

Fullt beslöjade kvinnor kan dock resa fritt i privata fordon, som passagerare. Lagen har inte heller förbjuda helt beslöjade kvinnor från att köra, förutsatt att deras plagg inte hindrar dem från att flytta ordentligt.
Dock får det inte påverka trafiksäkerheten. Det kommer att vara upp till trafik poliser att döma en burka-klädd kvinnas förmåga att respektera trafikreglerna.