EURO pakt i helgen hyllades av Zarkozy

Nicolas_Sarkozy_MEDEF

Nicolas_Sarkozy_MEDEF

Under EU toppmötet i Bryssel i helgen enades Europas ledare om ett långsiktigt program eller en sk pakt för euroländerna kallad ”En pakt för euron”

Syftet är att ländernas ekonomier ska bli mer konkurrenskraftiga . Länderna ska själva få ange vad de tänker vidta för åtgärder utan risk för sanktioner. Men även diskuterades förslag om  en special budget för att få ordning på och förbera med räddningspaket för problemtyngda delstater. Ledarna enades formellt, som väntat, att öka den mängd EU: s nuvarande, tillfälliga nödlån kan låna ut till totalt € 500 miljarder. De enades också om att skapa en ny, permanent fond av samma storlek under 2013, då den tillfälliga fonden löper ut.Men mötet här präglades av flera bittra tvister. Irland, som sökte bättre villkor för sitt nödlån ( bailout) på 67500000000 € ($ 93800000000) från förra året, fick inte igenom sina villkor då dom vägrat att överväga att höja den låga bolagsskatten. Det var inte möjligt att nå en uppgörelse för Irland i nuläget.

Den ekonomiska pakten för konkurrenskraft fick ett nytt namn till  ”pakt för euron”, konkurrenskraftpaketet härrör från ett förslag från Tyskland och Frankrike mer än en månad sedan. Men den version som godkändes är mindre tuff då bestämmelserna har mjukats upp eller tas bort.
Den franske presidenten Nicolas Sarkozy hyllade enigheten om den nya pakten som ”ett beslutsamt steg framåt”.

Nicolas_Sarkozy_MEDEF