Frankrike oroade för flyktingström från Tunisien

Frankrike har uppmanat sin granne Italien att ”hålla tillbaka” vågen av tunisiska invandrare som har börjat komma till Europa och flytta norrut efter landets uppror i Januari.

Den nya inrikesministern Claude Guéant, En nära allierad till president Nicolas Sarkozy besökte den italienska gränsen för samtal med polis och tjänstemän om invandring då man i Paris fruktar för en ”okontrollerbar” flyktingström.

”Vi förväntar oss att våra italienska vänner att spela medi  EU-regler, sa han. ”Det åligger det land som först tar emot dem. Vi ber dem att hålla tillbaka de som dyker upp där, och att de tar tillbaka dem som vi skickar tillbaka till Italien. ”

Det finns också farhågor att tunisierna kommer att få sällskap av libyer och egyptier då den politiska oron sprider sig i Nordafrika, då man redan nu ser många papperslösa migranter från Afrika söder om Sahara.

Frankrike är Tunisiens före detta kolonialmakt och redan nu finns flera hundra tusen invånare med tunisiska härkomst i Frankrike, och man är nu oroad över de många tunisier som gör kommer till Italien fortsätter vidare mot den franska gränsen.

I februari stoppade franska tjänstemän 436 mest tunisiska illegala invandrare i Alpes-Maritimes regionen, som gränsar till Italien, sade Guéant reportrar. Av dessa har 250 skickats tillbaka till Italien.

”Italienarna spelar spelet. Vi förväntar dem att spela den helt, ”  sade inrikesministern vid en presskonferens i Nice.