Chirac förnekar medierapporter om Alzheimer

Photography by Eric Pouhier. Cropping by PFHLaiFrankrikes förre president Jacques Chirac , 78 förnekade att hans fru var orolig att han kan lida av Alzheimers sjukdom.

Han insisterade han var vid god hälsa måndags och säger att han kommer infinna sig på sin korruptions rättegång i Mars.
En domare avvisade under tiden ett anbud från Jacques Chiracs advokat för att uppskjuta  rättegången.

Journal du Dimanche en fransk veckotidning hade citerat icke namngivna vänner till Chirac, som sade att han hade minnesluckor och att hans hustru Bernadette fruktade han hade minnes sjukdomen Alzheimers. Han hade en mindre stroke under 2005. ”Läkarna sa att han inte har Alzheimers och jag tror dem,” Bernadette berättade Europa 1 radio.I rapporterna hade tagit upp frågan om Chirac kan försöka undvika rättegång av hälsoskäl.

”Ser jag ut som jag inte bra?” frågade Chirac en reporter från franska TV-kanalen BFMTV när konfronterade honom utanför sitt hem på måndags. ”Jag mår mycket bra, tack. Jag önskar dig samma goda hälsa.”

Han ville inte kommentera rättegången men hans fru berättade radion:  ” Han har alltid sagt att han ville behandlas som vilken person som helst inför rättegången”

Chiracs advokater har försökt utverka uppskov på formella grunder, men en domare avslog deras begäran och sade att rättegången – den första någonsin mot en fransk ex-president – skulle gå vidare den 7 mars.

Chirac är anklagad för att ha använt offentliga medel till att betala löner till ”spök” arbetstagare  när han var borgmästare i Paris från 1977 till 1995.

Totalt sett kan han få upp till 10 års fängelse och böter på 150.000 euro  om han döms för förskingring och trolöshet mot huvudman.

Han har förnekat ha någon kännedom om korrupta betalningar och hans advokater menar att det finns politiska motiv bakom denna smutskastning.

Chirac regelbundet opinionsundersökningar som en av Frankrikes mest populära politiker trots att hans namn är kopplat till en rad korruptionsskandaler. Han har aldrig blivit dömd.

Som president från 1995 till 2007 var han immun mot åtal.

Photography by Eric Pouhier.
 Cropping by PFHLai