Huspriserna steg med 1,3% under 2010 i Frankrike

FNAIM ( ett franskt  fastighetsmäklarsamfund) presenterade nyligen sin granskning av fastighetsmarknaden i Frankrike för 2010. Den visade att befintliga villor steg med i genomsnitt 1,3% under 2010,  lägenheter ökade med 1,8% .

Ökningen förra året kom efter två år i rad med minskade priser.  Fastighetspriserna sjönk -3,1% 2008 och -4,9% under 2009.

På bilden nedan visas de olika prisförändringarna för varje region under 2010.  Det framgår att den enda regionen men en entydig ökning av priserna var Ile de France, Nord Pas de Calais, och Provence-Alpes-Côtes-d’Azur.

Däremot i Languedoc-Roussillon, Limousin, Basse Normandie och Lorraine fortsatte priserna att falla. På andra var bilden blandad. Detta då det saknas regionala siffror bostadspriserna i rapporten, liksom en brist på detaljer om nivån på privatförsäljning. Under de närmaste månaderna kommer notarierna även  presentera sin granskning av marknaden för 2010

FRAMTID

Trots områden med lägre utsikter för uppgång räknar man med att fastighetspriserna fortsätter kommer stiga med mellan 3% och 6% i år totalt över hela landet. Det kan skilja sig på orterna . Optimismen beror på historiskt låga räntor, efterfrågan på bostäder, och tillgången på räntefritt lån för första gången köpare. I vissa områden tror mäklare att det kan bli en ”vänta och se” attityd bland franska köpare och säljare fram till presidentvalet 2012.